Δεινόσαυροι!

 

Ένας συναρπαστικός κόσμος εμπνευσμένος από το Jurassic Wordl
έτοιμος να τον εξερευνήσεις...

 

Οι δεινόσαυροι είναι σπονδυλωτά ζώα που κυριάρχησαν στη γη για περίπου 165 εκατομμύρια χρόνια. Οι δεινόσαυροι στον πλανήτη μας έζησαν κατά την διάρκεια του Μεσοζωικού αιώνα, ο οποίος χωρίζεται σε 3 περιόδους: την Τριασική, την Ιουρασική και την Κρητιδική.  Στο τέλος της Κρητιδικής περιόδου, οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, γεγονός που σήμανε το τέλος της κυριαρχίας τους στον πλανήτη μας. 

Κανένας άνθρωπος δεν τους γνώρισε από κοντά. Όσες πληροφορίες έχουμε για τους δεινόσαυρους είναι από τα απολιθώματά τους, από εκεί μάθαμε για τα μεγέθη και την μορφή τους καθώς και τις διατροφικές τους συνήθειες.

Η αιτία εξαφάνισής τους παραμένει έως σήμερα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μυστήρια της παλαιοντολογίας και έχουν αναπτυχθεί διάφορες θεωρίες. Μία από τις επικρατέστερες είναι η σύγκρουση της γης με αστεροειδή, που φαίνεται να προκάλεσε μία μακροχρόνια και αφύσικη πτώση στην ατμοσφαιρική θερμοκρασία της. Άλλη θεωρία είναι βασισμένη στις περιβαλλοντικές αλλαγές, όπου πολλοί επιστήμονες υπέθεσαν ότι η αλλαγή κλίματος, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου, οδηγήσαν στην εξαφάνιση πολλών δεινοσαύρων. Τέλος, η τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη, που συνέβη στην Ινδία και εκτόξευσε αμέτρητες ποσότητες σκόνης και αερίων στην ατμόσφαιρα, μπλοκάροντας το φως του ήλιου και τη φωτοσύνθεση, θα μπορούσε να είναι η αιτία της εξαφάνισης πολλών ειδών. 

 

 

 

  • Η λέξη δεινόσαυρος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις δεινός και σαύρα, δηλαδή φοβερή σαύρα.
  • Πρωτοεμφανίστηκαν πριν 230 εκατομμύρια χρόνια και εξαφανίστηκαν πριν 65 εκατομμύρια χρόνια.
  • Τα σημερινά πτηνά είναι άμεσοι απόγονοι των θηριόποδων δεινοσαύρων και θεωρούνται ως η μόνη ομάδα δεινοσαύρων που επέζησε.

 

Μάθε περισσότερα για Dinosaurs-Γιγάντιοι

Μάθε περισσότερα για Dinosaurs-Μεσαίοι

Μάθε περισσότερα για Dinosaurs-Μικροί